Resipi ini menghasilkan 2liter dadih. (about 20 bekas plastik yg kecil tu). dinamakan dadih Qayyim sebab my adik Qayyim yg biasanya bersungguh2 suruh buat dadih ni..
Ingredients
1 1/2 tsp serbuk agar2
biasa guna sudu yg mmg dah ada sukatan tetap.
300ml susu sejat Ideal
7 tbsp coffemate
11 tbsp gula
1700ml air
Methods
1 1/2 tsp serbuk agar2
biasa guna sudu yg mmg dah ada sukatan tetap.
300ml susu sejat Ideal
7 tbsp coffemate
11 tbsp gula
1700ml air
Methods
Panaskan air hingga mendidih.Api jgn terlalu kuat.
Larutkan serbuk agar2 terlebih dahulu dgn sedikit air. Masukkan. Kacau.
Masukkan susu sejat, coffeemate, gula. Kacau.
Agak2 mendidih lama sedikit, padamkan api. Biarkan seketika.
Tuang dalam bekas bersesuaian, masukkan dalam peti ais.
Inilah hasilnya...:) coklat urai hanya hiasan.
Nota
Nota
Utk agar2, mungkin sdikit berbeza kuantitinya jika mgunakan jenama berlainan. Tp slalunya xterlalu jauh bezanya. Jadi jika terlalu lembik atau agak keras, blh ubah kuantiti agar2 next time.
Kuantiti susu sejat, coffeemate dan gula blh diubah mgikut rasa. Jika nak masukkan 1tin susu ideal(=400ml) then air dikurangkan.apa2pun, pastikan total up 2liter(400ml susu+1600ml air nya).
Dadih ni perisa susu. Jika mahu perisa berlainan, bolehlah ditambahkan.cthnya perisa jagung, tambahkan pati jagung. kalau mahu perisa pandan, kisarkan pandan utk mdpt air dan warnanya lalu ditambahkn.begitu juga perisa lain2 seperti koko, strawberry mangga dan sbagainya.
0 comments
Post a Comment