Gamba ini diambil ketika menziarahi negara org and very hard to find halal food..so we end up bringing lots of maggi and brahim. masa tu agak sejuk jadi masak je apa pun mmg licin..apatah lagi adik beradikku semuanya tentera2 belaka.bahan dan cara2nya mudah shj. rasanya takperlu dinyatakan disini pun sebab mungkin ianya menjadi pilihan dirumah ketika tiadanya lauk utk dimasak. neway, bawang putih dihiris, bawang merah dihiris, lada kecil, telur, maggi kari, lots of sayur.paling penting ada tomato. mula2 tumiskan bwg merah, bwg putih dgn sdikit minyak.agak2 layu, masukkan perencah maggi kari dan tumis sampai naik bau. kari ditumis dlu supaya naik rasanya compare dgn bila masuk after dah bubuh air. dan kari yg ditumis dulu lebih sedap rasanya and very rich aroma. tp for a healthier way, xperlu ditumis dulu bawang dan kari, terus didihkan air mcm biasa..kemudian masukkan air secukupnya.agak2 mdidih, masukkan telur, maggi, sayur dan lada. satu2 lah jgn semua in one time.sudah masak kesemuanya maka bolehlah dihidangkan...
Healthy maggie?
Posted by MARDYAH & AIN | 11/07/2009 03:00:00 AM | healthy maggi, maggi, perth | 0 comments »when travelling oversea, makanan adalah antara benda yg sangat perlu kta jaga, sbagai seorg muslim.sgt susah utk mcari makanan yg halal dan klu ada restoran yg halal pn xdpt dipastikan ke'halal'annya.kdg2 depan restoran tertulis halal, n org yg menjual ,memasak tu muslim, tapi bila ditanya dari mana dia mendapatkan daging dan ayam, terus mendiam seribu bahasa. bukan shj di luar negara, tp dalam malaysia juga. jagalah apa yg kta makan, apa yg masuk dlm mulut kta utk kesucian diri dan juga hati kita, insyaAllah.WaAllahua'lam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments
Post a Comment