Ketam Kari ni dimasak semasa beramai-ramai berkampung di rumah Ain. Kredit kepada mak rakan, Shida atas resipi yang diberi semasa kami tak punya idea untuk masak ketam ni.
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ketam siap dipotong kecil-kecil
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
2 sudu besar serbuk kari udang&ketam (jika tiada kari daging juga boleh digunakan)
1 cubit garam
1 tangkai cili merah (optional)
½ biji buah tomato (optional)
CARA MEMASAK:
- Bawang putih dan merah ditumbuk halus.
- Bancuh serbuk kari dan bahan-bahan yang ditumbuk dengan air. Lebih kurang separuh cawan air. Jangan biar bancuhan terlalu pekat atau terlalu cair.
- Panaskan 2 sudu minyak masak.
- Tumis bancuhan sehingga naik bau.
- Masukkan ketam.
- Masukkan garam.
- Kacau masakan sehingga ketam masak, masukkan bawang besar, tomato dan cili merah yang sudah dipotong.
- Biarkan seketika, siap untuk dihidangkan.
-Jika hendak menguatkan lagi rasa kari ketam anda, tambahkan dalam masakan anda sos cili.
-Kuantiti bahan-bahan boleh di ubah mengikut saiz hidangan.
Kari ketam dan side dishes yang lain
p/s : baru dapat tahu boleh post blog dari MS Word, huhu ;P
0 comments
Post a Comment