Kari Ketam

Posted by MARDYAH & AIN | 11/26/2009 12:28:00 PM | | 0 comments »


Ketam Kari ni dimasak semasa beramai-ramai berkampung di rumah Ain. Kredit kepada mak rakan, Shida atas resipi yang diberi semasa kami tak punya idea untuk masak ketam ni.
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ketam siap dipotong kecil-kecil
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
2 sudu besar serbuk kari udang&ketam (jika tiada kari daging juga boleh digunakan)
1 cubit garam
1 tangkai cili merah (optional)
½ biji buah tomato (optional)
CARA MEMASAK:

  1. Bawang putih dan merah ditumbuk halus.
  2. Bancuh serbuk kari dan bahan-bahan yang ditumbuk dengan air. Lebih kurang separuh cawan air. Jangan biar bancuhan terlalu pekat atau terlalu cair.
  3. Panaskan 2 sudu minyak masak.
  4. Tumis bancuhan sehingga naik bau.
  5. Masukkan ketam.
  6. Masukkan garam.
  7. Kacau masakan sehingga ketam masak, masukkan bawang besar, tomato dan cili merah yang sudah dipotong.
  8. Biarkan seketika, siap untuk dihidangkan.
Nota:
-Jika hendak menguatkan lagi rasa kari ketam anda, tambahkan dalam masakan anda sos cili.
-Kuantiti bahan-bahan boleh di ubah mengikut saiz hidangan.

Kari ketam dan side dishes yang lain


p/s : baru dapat tahu boleh post blog dari MS Word, huhu ;P

0 comments

Post a Comment